środa, 30 maja 2012

Pieczone kotleciki z kaszy jęczmienniej z soczewicą


Smakowały, nawet bardzo. Kiedyś robiłam podobne z kaszy gryczanej z suszonymi śliwkami i sosem jogurtowym, ale ta masa jest bardziej współpracująca, chociaż także delikatna. Podałam je z dość ostrym chutneyem z mango i sałatą z pomidorem i lekkim sosem na bazie naparu z mięty, z oliwą, ziołami, miodem oraz dodatkiem octu winnego. Co Wy zrobicie z tymi kotlecikami, to już Wasz wybór. Sos jogurtowy? A może tzatzyki? Co kto lubi, co kto woli, na co kto ma ochotę.

p.s. Kasza nie musi być nudna!

Lassi: mięta & limonka



Lassi to indyjski napój przyrządzany na bazie jogurtu (tu bardziej w wersji tureckiej, bo tam składa się ono najczęściej z jogurtu, wody, soli i cytryny). Myślę, że sekret lassi tkwi w konsystencji tego koktajlu. Łatwiej zaspokoić pragnienie niezbyt gęstym napojem, prawda? Atutem lassi jest możliwość wariowania z różnymi smakami i połączeniami. Okazuje się, że najbardziej tradycyjne jest ostro - słone. Ja wiolę kwaśno - słodkawą wersję. Dla silniejszego efektu chłodzącego dorzućcie do szklanek kostki lodu. Górę możecie posypać suszoną, rozkruszoną miętą, przybrać listkiem świeżej albo może cienkimi zawijasami zrobionymi ze skórki limonkowej? Jeśli boli Was szczęka po wyrwaniu zęba mądrości - lassi jest jak najbardziej zalecane, bo chłód uśmierza ból. Wtedy przyda się również słomka. 

wtorek, 29 maja 2012

Wyniki konkursu z produktami i fartuszkami SyS!


Były 3 zestawy do rozdania, 3 kategorie zgłaszania swoich propozycji. Więcej o konkursie tutaj, a wszystkie propozycje konkursowe i pozakonkursowe (1 osoba mogła zgłosić tylko jedno zdjęcie, rysunek, komiks...) znajdziecie tu na fanpage'u.

Poniżej przedstawiam prace wygranych. Dziękuję wszystkim biorącym udział i gratuluję zwycięzcom!


piątek, 25 maja 2012

Rolada z szybką masą gruszkowo-czekoladową


Gruszki. Uwielbiam gruszki. Szczególnie bardzo dojrzałe w sezonie, ale jak się nie ma, co się lubi, to chyba warto polubić to, co można mieć. Dżem gruszkowy zrobiłam w tamtym roku. Sprawdził się czy to na bułeczkach, w naleśnikach albo jako warstwa w cieście. Gruszki w occie wekowałam dwa lata temu. Nie wyszły rewelacyjnie (jedna partia za twarda, druga za miękka), ale takie gruszki do wędliny czy sera też bardzo lubię. 



poniedziałek, 21 maja 2012

Budyniowe ciasteczka czekoladowe z kolendrą


O podobnych ciastkach pisałam tutaj. Robiłam je na budyniu korówkowym. Przepis jest ten sam, ale z małymi modyfikacjami. Jeśli nie lubicie, gdy ciasteczkowe ciasto jest mało "współpracujące" i lepi się Wam do wszystkiego, to przepis dla Was. Budyń czekoladowy można zastąpić dowolnym. Może do waniliowego dodać jeszcze ziarenka wanilii? Czekolada i kolendra - moim zdaniem bardzo do siebie pasują. 

A jakie są Wasze ulubione ciasteczka? Pytanie spowodowane wiecznie niezaspokojoną potrzebą inspiracji.

sobota, 19 maja 2012

Kurczak z ryżem, ananasem i curry


Jedno z fajniejszych dań obiadowych. Świeży ananas, limonka i kolendra uwielbiają kurczaka ze wzajemnością. Przepis znaleziony kiedyś na pudełku po ryżu. Na stałe u nas zagościł. Polecam!

środa, 16 maja 2012

Przypominajka!


Przypominam o konkursie! Do wygrania fartuszki i zestawy Dań i Zup Babci Zosi. Zapraszam! Więcej tutaj

Prosty sernik z rodzynkami

Sernik to chyba moje ulubione ciasto, a Wasze?

Prosty sernik i przepis równie prosty, ale (prawdopodobnie za sprawą świetnego sera) wyszedł wyjątkowo dobry. Ser ten jest wyjątkowo gęsty. Nadaje się także do wytrawnych tart, muffinów albo na nadzienie na pierogi czy do naleśników, sosów, zup. Możecie go zamówić tutaj. Ma długą data przydatności - proponuję zamówić od razu zestaw produktów. Polecam również ser Fetti. Pisałam o nim tu.



poniedziałek, 14 maja 2012

Czekoladowy konkurs na Dzień Mamy!

Zapraszam Was na Konkurs, w którym można wygrać czekoladowe serca dla Waszej mamy. Czekoladowy Strych ulepi dla Waszych mam takie małe cuda. Weczek bardzo lubi ofiarowywać prezenty, więc zaprasza i macha zakrętką! Co trzeba zrobić? Czytajcie dalej.

niedziela, 13 maja 2012

czwartek, 10 maja 2012

KONKURS: Fartuszki i swoje produkty rozdaje SyS!


Słuchajcie moi drodzy! Firma SyS sprawdzona przez Weczka (mianowanego kiedyś WEKtorią) wszerz i wzdłuż. Można jeść bez zastanowienia – bez sztucznych dodatków, konserwantów i na szybko. Niemożliwe? A jednak! Ale do rzeczy! Konkurs!

poniedziałek, 7 maja 2012

Dorsz w panierce z wiórków kokosowych i czarnuszki

Przypadki chodzą nie tylko po ludziach, ale i po rybach. Ciekawe, jakie byłoby uczucie być zjedzonym. Gdzie jest Nemo? Już w moim brzuchu. Spoczywa na jego dnie z kokosowymi wiórkami. Mówią różni ludzie, żeby nie krzywdzić, ale nikt idealny nie jest, a na pewno nie ja (znaczy Weczek;)). Zapraszam na rybkę trochę inaczej.

piątek, 4 maja 2012

Naleśniki ze szpinakiem, prasowaną ricottą, serowym sosem i prażonym słonecznikiem


Szpinak uwielbiam, a tym bardziej w sezonie świeży, a tym bardziej naleśniki ze szpinakiem. Im bardziej jest sezon szpinakowy, tym bardziej jestem szczęśliwym człowiekiem. Mogłabym powiedzieć analogicznie do "Oprócz błękitnego nieba..." - "Oprócz szpinaku nie potrzebuję nic więcej, dzieciaku (dude)!" Dlatego dziwię się, że dopiero teraz piszę o tych naleśnikach.

środa, 2 maja 2012

Czytelnicy Mówią: Raz gdy stałem się szlachetny, czyli w dzikim winie zaplątany

Bezcenne...

Jako, że w jednym z konkursów nagrodami dodatkowymi była możliwość zaprezentowania się na moim blogu, zapraszam dziś na pierwszą opowieść autora bloga 1000winesyoumustdrinkbeforeyoudie. Każdy ma jakiegoś bzika. Weczek woli dobre piwo, ale lekkim winem rzecz jasna nie wzgardzi (Komandosom i innym takim historiom Mówi stanowcze nie!). Dziś wino w roli głównej. Zapraszam do lektury! Pod zdjęciami pozwoliłam sobie dodać małe komentarze.