środa, 26 lutego 2014

Prosto i nie "na temat"

Zielone, zielone, powoli idzie zielone. Czy w tym roku też zakwitnie? Oby! Oby! Tak sobie myślę, że wiosna, to jest fajna sprawa. Szczególnie lubię bzy. Kwitnące i pachnące. Później trochę, chyba już latem, urosną stokrotki. Stokrotki wyglądają ładnie w słoiku albo w szklance. Natomiast placki najlepiej w promykach światła coraz bardziej już ciepłego.

Co można napisać o prostych plackach? No nie wiedziałam, więc trochę, pomyślałam, pomarudzę o czymś innym. No bo kogo zainteresuje to jak wymienię wszystkie warzywa, z których można je zrobić? To może jakaś przyjemniacka piosenka?




Placki ziemniaczano - marchewkowe

Składniki na ok. 2 porcje:


  • ok. 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka (mały seler lub pietruszka)
  • 1 jajo
  • ok. 3 łyżki mąki
  • 1 większa szczypta soli
  • pieprz
  • odrobina oleju do smażenia


Marchewkę z ziemniakami mielimy w rozdrabniaczu przyblenderowym (make life easier!), ale możemy zetrzeć warzywa na tarce na średnich oczkach.  Dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Podawać z warzywami gotowanymi (u mnie brokuł i fasolka), ale nie rozgotowanymi. Może być też surówka np. z selera z rodzynką lub ananasem albo z pora czy kapusty pekińskiej. Dowolność.

Sos jogurtowy z koperkiem

Składniki: 


  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 garść świeżego posiekanego koperku
  • ok. 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • ok. 1/4 łyżeczki chilli/ostrej papryki/pasty chilli
  • ok. 1/2 łyżeczki cukru


Wszystko wymieszać w słoiku (tylko i wyłącznie!), odstawić do lodówki.

2 komentarze:

  1. ojj, wiosna to zdecydowanie fajna sprawa! ; ) a placki mniaaam!

    OdpowiedzUsuń