niedziela, 27 stycznia 2013

Pizza: cukinia, kozidymek, bazylia


Przepis na pyszny ser jest prosty. Trzeba wymieszać aromaty olchowe, leśne szyszki oraz tajemniczą ziołową mieszankę. Doprawić wszystko szczyptą pasji, zaangażowania, zalać morzem ciężkiej, ale jakże owocnej pracy! Kozidymek niezwykle przypadł do gustu moim kubkom smakowym. rzekłabym, że przebija smakiem tradycyjnego oscypka, który dla mnie bywa zbyt "nachalny". Pyszny na domowym chlebie z dżemem figowym. Pizzy nadaje "rustykalnego" charakteru. Sprawdziłby się pewnie również z makaronem, ale to połączenie pozostaje u mnie jeszcze do wypróbowania. Może w tym wypadku w duecie ze świeżą figą? 

niedziela, 13 stycznia 2013

Niebieski ser inny niż wszystkie


Frontieeeerrrraaaaa! Ser o idealnej proporcji pleśni i nie-pleśni. Wiele serów typu blue "z hipermarketów" ma jak dla mnie za dużo pleśni, nie jestem w stanie ich zjeść dużo i w każdej postaci. Jedzenie sera Frontiera blue jersey to prawdziwa przyjemność - czy to z winem, na kanapce, z makaronem... 

sobota, 12 stycznia 2013

Zawalczymy razem?


Zbieram pieniądze na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Myślę, by w przyszłości wpierać również inne fundacje i organizacje. Przyłączycie się? Minimalna kwota datku to złotówka, ale jeśli mnie lubicie (chociaż troszeczkę;)) podarujcie 1 złoty i 13 groszy albo 13 złotych albo 23... Tak naprawdę liczy się gest. Więcej o zbiórce tutaj. Wszystkim dziękuję serdecznie! Zatem "Do boooojuuu Polskooo!". 

czwartek, 10 stycznia 2013

Pieczone placki ziemniaczane z Kreuzerem

Są gusta i guściki. Są amatorzy serów młodych, inni wolą te najdojrzalsze, często śmierdzące jak stara skarpetka (oczywiście smakosze by się na mnie obrazili;)). Ja natomiast w temacie serów dojrzewających chyba najbardziej lubię te średnio dojrzałe, chociaż każdych chętnie spróbuję. Z jedzeniem jak z życiem - wydaje ci się, że coś na pewno nie będzie ci smakowało (czegoś się boisz, uważasz, że do ciebie nie pasuje), a okazuje się, że stanie się to Twoim rarytasem (a okazuje się, że "żyli długo i szczęśliwie, uprawiali ziemię, hodowali kozy i wyrabiali sery"). 

sobota, 5 stycznia 2013

piątek, 4 stycznia 2013

Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012: strzał w dziesiątkę!

goł Weczek goł!

No i roczek zleciał. Udział w konkursie Wybory kulinarnego bloga roku był dla mnie strzałem w dziesiątkę.  Ograniczenia są dla mnie największą pożywką. Tyle możliwości, smaków, barw. Potrzebny jest temat, potrzebny jest motyw przewodni i kilka godzin, dni, czasem chwila zastanowienia, aby zrealizować zadanie. Cały czas się uczę, próbuję. Znam swoje słabsze strony, a i te w których mogę poruszać się z zamkniętymi oczami. Dziękuję wszystkim za głosy, a poniżej przedstawiam dania, które zgłosiłam do konkursu. Zwycięskiemu blogowi gratuluję i życzę udanej podróży!!!

czwartek, 3 stycznia 2013

Szybka zupa serowa z pulpecikami i tymiankiem


Jakiś czas temu zobaczyłam ją w programie "Ewa Gotuje". Już wtedy zaprogramowałam się na jej przygotowanie, ale debiut nastąpił dopiero dziś. Myślę sobie nad jej wersjami i sposobami podania. Czytałam gdzieś, że ktoś oprócz pulpecików dodaje makaron, więc może pasowałby również kuskus? Z całą pewnością będzie dobrze współgrać z kawałkiem bagietki czy grzankami. Albo może podać do niej paluchy pizzowe, o których pisałam tu? Moja wersja była dość improwizowana. W pobliskim sklepie nie znalazłam serków topionych o smaku goudy czy ementalera, ale chyba zwykłe śmietankowe też są w porządku. Dla miłośników grzybów może serki pieczarkowe plus kilka pieczarek? Aha, niektórzy robią ją na bulionie, ale zrezygnowałam z niego, ze względu na pulpeciki, które nadadzą mięsny smak zupie.