poniedziałek, 14 października 2013

Ty leży kasztan

Przed pieczeniem

Kiedy nie wiesz, jak zacząć, zacznij od tu leży kasztan, a potem się zobaczy, co będzie dalej.

Dość wilgotne ciasto, ładnie pomarańczowe jak pomarańczowe listki jesienne. Aromatyczne jak jesienna herbatka. Uroczo, uroczo.

Przeuroczo jest również patrzeć na miejskie ulice obsypane o tej porze roku furą kolorowych liści. Jak się ma na przykład dzieci, to się można zachwycać małym kasztano-ludkiem, a jak się nie ma, to pozostaje upiec ciasto i zaprosić znajomą na ploteczki.



Korzenne ciasto dyniowe z fistaszkami
(inspirowane tym przepisem

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka cukru (może być mniej)
  • 1 garść mielonych fistaszków (mogą być też w całości)
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • ok. 1,5 szklanki pure z pieczonej dyni
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni. Jajka zmiksować króko z olejem i cukrem. Wymieszać razem suche składniki. Do mokrych składników dodać zmiksowaną dynię i suche składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45-50 minut (sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już 'suche'). Myślę, że będzie pasowało do niego masło orzechowe albo dżem porzeczkowy/mus gruszkowy.



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No no, fajnie u Ciebie i fajne ciasto znalazłam, troszkę przerobiłam, a o wodzie zapomniałam, ale i tak wyszło. :)

      Usuń
  2. Zapros mnie na ploteczki i ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami :)
    Mnie zostaje odwiedzanie koleżanek z dziećmi, z ciastem w zanadrzu - wtedy są i ploteczki, i ludziki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy jest duuużo różnych ludzików! :) :P

      Usuń
    2. jesteś nudna - jak te twoje ciasteczka

      Usuń