czwartek, 1 sierpnia 2013

Warto rozmawiać: cukinia


O zacne warzywo,
cukinio prawdziwo.
Ile z Ciebie (o kochana) pomysłów wypływa!
Muzo ma najlepsza, najszczersza,
ma żywa!
Piękna Twa kibić
- zawsze* zielona.
O cukinio, cukinio ma 
zjedzona.

* Prawie, jeśli nie żółta. 


Mówią, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Rację pewnie mają, ale są wyjątki. Oto jeden z nich: cukinia. Warzywo (czasem przybierające formę owocu - np. cukinia a'la ananas) przeze mnie miłowane miłością chyba nieprzerywalną. Oprócz tych oczywistych propozycji przychodzą mi do głowy również mniej zagospodarowywane pomysły. Chociaż cukinia w Polsce osiągalna jest przez cały rok, to sezon na polskie sztuki właśnie się rozkręca. Dziś zrobię spadżi z cukinią, bakłażanem i dużym chorizo, takim chyba jakimś oryginalnym czy coś. AH,OH, nadchodzi sezon na ratatuj! Tymczasem...



Maccheroni z cukinią, czerwoną cebulą i chorizo

Składniki na 2 porcje:


  • ok. 200 g makaronu
  • kawałek ostrej chorizo pokrojonego w kostkę
  • 1/2 posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę/plasterki
  • oliwa
  • szczypta suszonego czosnku
  • duża szczypta ziół prowansalskich
  • tarty ser do posypania (parmezan lub inny podobny twardy ser)


Na oliwie obsmażyć cukinię i cebulę, po kilku minutach dorzucić chorizo i zioła. Dusić kila minut. Wymieszać z ciepłym makaronem (aldente of korz!) i posypać odrobiną tartego sera.

Kilka pomysłów:

Klasycznie: sosy różne z dodatkiem cukinii, leczo-ratatuja, w zapiekance, na pizzy, w sałatce, grillowana na kanapce, w zupie (zupy różne), placki z cukinii. Mniej znane: ciasto np. murzynek z cukinią (w ogóle uwielbiam ciasta z dodatkiem warzyw, marchewki, cukinii, buraków), sorbet z cukinii, dżem z cukinii, cukinia marynowana...


Macie swoje ulubione cukiniowe dania?

12 komentarzy:

  1. uwielbiam cukinię ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny wiersz :) Cukinia zasluguje na to, by pisac na jej czesc poematy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w końcu ktoś docenił moją poezję, a myślałam, że nie doczekam i mnie wyorderują pośmiertnie! ;)

      Usuń
  3. zrobiłam dzisiaj placki z cukinii nie do końca wyszły ale smakowały, czekam na inne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co się zadziało? Te cukiniowe są delikatniejsze niż ziemniaczane, taki materiał... ale dobrze, że były chociaż jadalne :D Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Cukinia także moją muzą!:) uwielbiam ją "przerabiać" na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię cukinię, dziś właśnie miałam ratatuj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny wierszyk :) Też lubię cukinię, zresztą chorizo też lubię i dlatego bardzo pasuje mi Twój obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozśmieszyłaś mnie wierszykiem;) Faktycznie bardzo wdzięczne to warzywo;) Wczoraj miałam roladki z cukinii z mozzarellą;)

    OdpowiedzUsuń
  8. super wiersz!
    i danie wspaniałe ;) masz talent do poezji i gotowania;)

    OdpowiedzUsuń