poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Knedle: pierś z kurczaka, cukinia, ciecierzyca


Fusion hiszpańsko - polski. Fusion, in dżeneral. Knedle z wytrawnym nadzieniem, czemu nie? W wersji dla wegetarian 'masę nadzienia' proponuję przygotować ze zmielonej z cukinią ciecierzycy, dodać kosteczki jakiegoś wyraźnego sera lub/i kawałki orzechów włoskich. Co Wy na to? Bo ja raczej na to jak na lato!



Składniki n 4 porcje:

Ciasto na knedle:
(na bazie przepisu na knedle serowe Hanny Szymanderskiej z książki "Kuchnia polska" - pominęłam masło)


  • 3-4 jaja 
  • 400 g białego sera
  • ok. 300 g mąki
  • 2 szczypty soli


Nadzienie:

  • 1 podwójna pierś kurczaka (u mnie ugotowana z nasionami kolendry, solą i rozmarynem)
  • 1/2 małej cukinii
  • ok. 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika, z puszki)
  • 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri (jeśli zwykłe chilli to odrobina - ok. 1/4 łyżeczki)
  • 2 szczypty soli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek



Nadzienie najlepiej przygotować poprzedniego dnia wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce. Po ugotowaniu piersi, obsmażeniu kawałków cukinii na oliwie, ostudzeniu - zmiksować wszystko na pastę, w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę oliwy. Dodać sól, sos piri piri i wymieszać delikatnie z ciecierzycą, żeby się zanadto nie uszkodziła. Składniki na knedle zagnieść, jeśli będą się za bardzo lepić, dosypać mąki. Z ciasta zrobić dwa wałeczki, każdy pokroić na tyle części, ile chcemy uzyskać knedli i jak duże one mają być. Zlepione knedle wykładać na wysypaną mąką tacę/deskę. Wrzucać na osolony wrzątek z odrobiną oliwy, po wypłynięciu gotować na małym ogniu około 5-8 minut. Podawać np. z sałatką z pomidorów i ogórków marynowanych z chilli i czosnkiem. A może jakiś jogurtowy sos?

2 komentarze:

  1. Dobry fusion nie jest zly :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie;) knedli wytrawnie jeszcze nie nadziewałam ;>

    OdpowiedzUsuń