środa, 3 kwietnia 2013

Prosta zupa na bulionie: cukinia, ziemniak, por

Nie piszę, kiedy mam wrażenie, że wszystko już było. Niestety takie wrażenie odnoszę często. "Można wszystko" równa się "nie można niczego". Może warto się ograniczyć, skupić na czymś (ziemniak, ogórek i podobne) albo roz... członkować wszystko w drobny mak i złożyć na nowo. Cenne są dla mnie te momenty, kiedy mówi do mnie na przykład cukinia: weź mnie, weź. I kiedy mnie to cieszy. I kiedy potrafię docenić jej prostotę i piękno, bez przekombinowań. Nie wiem, co Ty masz w sobie, co Ty w sobie masz, moja cukinioooo!? <śpiewa, chociaż nie umi> Prosta, a wszechstronna. Do zupy, na kanapkę, jako sorbet? Dziś propozycja na dość szybki obiad. Najlepiej, gdy wcześniej zamrozicie sobie część bulionu. 


Składniki na ok. 4-6 porcji:

  • 1 szklanka mięsnego bulionu (u mnie z indyka)
  • 1 mała cukinia
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 garść suszonych warzyw
  • 1/2 kubeczka małej śmietany 18 % (może być też mleko kokosowe)
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżego koperku albo tymianku (albo albo, dwie wersje zupy)
  • odrobina suszonego czosnku
  • 1-2 szczypty soli
  • 1 łyżka oleju (u mnie czosnkowo - pomidorowo - bazyliowy)

Cukinię i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Białą część pora w półksiężyce. Chwilę podsmażyć w garnku na odrobinie oleju. Dodać suszone warzywa i zalać wodą. Gotować do miękkości, dodać bulion, zagotować. Wymieszać ze śmietaną, doprawić. Przed podaniem dorzucić świeży koperek lub tymianek. 





Co Ty w sobie masz, moja cukiniooooo, która mnie dobrze znasz.... 

6 komentarzy:

  1. i mnie cieszy, że cukinia przemówiła ;) kkreejjziii Tyyyy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śpiewać każdy może trochę lepiej lub troooochę gooorzej :).
    Zawsze jestem za radością z małych rzeczy, ok, z jakichkolwiek! Ale jak z małych potrafisz wyciągnąć uśmiech, to wydaje się cieszyć jeszcze bardziej: "phi, TAKA pierdoła, a ja się cieszę jak głup"! Ale za to jaki sprytny głup :), który zamiast wyczekiwać na cuda po prostu je tworzy.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie zupy, poza tym w zimne dnie lubię je jeszcze bardziej. A cukinia ma w sobie to "coś" ja też ją ubóstwiam samą. Z tymiankiem właśnie.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydałaby mi się taka cieplutka zupa na rozgrzanie...uwielbiam takie połączenia :) !

    OdpowiedzUsuń