środa, 24 kwietnia 2013

Chleb nielegalny z cukinią i siemieniem lnianym (maszynowy)

Zakazany owoc na na na na na. Olej konopny w kolorze i konsystencji przypomina oliwę. Pewnie trochę ostatnimi czasy zapomniany, a lokalnie nam bliższy niż produkt z oliwek. Pasuje do kasz, ziemniaków i pewnie również jako zamiennik oliwy w niektórych daniach. 



Oczywiście oleje tłoczone na zimno najlepiej spożywać na zimno (bez pieczenia, zmieniania ich struktury, wartości odżywczych), ale olej konopny jest dla mnie sporym wyzwaniem. Macie jakieś pomysły, jak go wykorzystać? Albo jakieś doświdczenia z nim związane?




Składniki:


  • 270 ml wody
  • 1 garść cukinii startej na średnich oczkach
  • 2 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno
  • 2 garści siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej



Do maszyny wlewamy w kolejności: wodę, olej, cukier, sól, cukinię, siemię, mąkę i drożdże. Włączamy program pierwszy. I wyskakuje chleb.


11 komentarzy:

  1. konopny zazwyczaj opisywany był jako mega intensywny, więc dotychczas rezygnowałam. Spróbowaliśmy już jednak i rydzowego i z siemienia właśnie, a ich smaki są równie intensywne, więc teraz nie zawaham się go kupić!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobny do oliwy, trochę do rzepakowego tłoczonego na zimno.

      Usuń
  2. Ja raczej znam ten olej ale w kontekście raczej kosmetycznym ;)

    A chlebek wygląda zachęcająco. maszyny nie mam ale spróbuję zrobić go bez ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie zastanawiałam się czy zaryzykować i napisać: spróbujcie bez maszyny. Ja po zabawach kosmetycznych z nim miałam wszystko zielone. A Ty co z nim robiłaś? :)

      Usuń
  3. Gdzie można kupić taki olej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe chlebki :)
    Konopnego oleju nie znam, ale chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie eksperymentuję z olejami, bo wbrew pozorom mogą totalnie zmienić smak dania, tego jeszcze nie miałam okazji spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy16 maja, 2013

    Does your site have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to send you an e-mail.
    I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

    Also visit my webpage Wedding photography

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mowia.weki@gmail.com On the right side under 'about me'. :)

      Usuń
  7. a tam zaraz zakazany owoc... bo mąka pszenna? ale za to wzbogacona tym i owym, cukinią, olejem magicznym. miło tu u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielony liść. :D Chociaż faktycznie za dużo mąki pszennej to niedobra rzecz.

      Usuń