środa, 13 marca 2013

Krem porowy z olejem z orzechów włoskich, czyli wszystko w swoim czasie i na wszystko przyjdzie pora


Oleje tłoczone na zimno. Skarb w kuchni, ale nie tylko. Skóra je kocha, włosy je kochają, ja je kocham! Ale wróćmy na ziemię. Nie każdy lubi się brudzić i tłuścić (like I do), więc dla tych osób proponuję zupę - zupę krem dość łagodną, podkreśloną aromatem orzechów


Jak myślę i porach, to przychodzą mi do głowy śledzie, a konkretnie śledzie z porem (zaskakujące) i jabłkiem plus jogurt, odrobina majonezu. Połączenie idealne. Ostrawe pory, słodko - kwaśne jabłko, słone wiadomo co i łagodny jogurt.

Teraz pora na pora w wersji "mash & fast". A kilka innych pomysłów na to warzywo znajdziecie tutaj i tutaj.


Składniki:

  • 2 pory
  • 1 pietruszka
  • kilka średnich ziemniaków
  • mała śmietana 12 %
  • 2 łyżki oliwy lub masła (albo trochę mięsnego bulionu)
  • ok. 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (u mnie taki, tłoczony na zimno)
  • woda
  • pieprz
  • sól


Białe części porów pokroić na kawałki. To samo uczynić z ziemniakami i pietruszką. Warzywa przesmażyć na oliwie. Po 5-7 minutach zalać je wodą i winem. Gotować do miękkości, doprawić, dodać śmietanę i zmiksować na krem. Podawać polane olejem z orzechów włoskich.

A do zupy podać można np. grzanki.

11 komentarzy:

  1. to musi być pyszne... serio. Szkoda tylko że nie mam takiej oliwy a wiem, że całej nie zużyję sama ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleje z orzechów włoskich są też nie z pierwszego tłoczenia (wydaje mi się, że można dostać np. w Lidlu, ale nie tylko). Część zużyłam do ciasta (zastępując olej), a jeśli z pierwszego tłoczenia, to przyjemny jest do demakijażu, skuteczny i bez tej całej zapychającej chemii. :)

      Usuń
  2. pysznie krem porowy bardzo lubię, a z grzankami to już w ogóle bomba !

    OdpowiedzUsuń
  3. te grzanki, och tak. Zbieram przepisy na zupy i twoj krem z pora idzie do mojej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ah te grzaneczki :) Czuję ich zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, mniaaam. Muszę zrobić, choćby małą porcję, tylko dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z arachidowym to juz pewnie nie bedzie to samo, co? Zupka bardzo kuszaca....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować, a może będzie lepsze? :)

      Usuń
  7. Bardzo mi się ta zupa podoba, muszę tylko taki olej skądś wytrzasnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pora na pora :) Uwielbiam, i jeszcze te grzanki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam, krem z pora:) zacny:)

    OdpowiedzUsuń