wtorek, 11 września 2012

Crumble, lody i "pomarańczowa wisienka" (na deserze)


Lody, lody, lody. Podobno lepiej nie jeść ich za dużo, bo w sezonie jesienno-zimowym łatwiej o jakąś zarazę spowodowaną spadkiem odporności. Jednak jeśli nie zjecie ich zbyt dużo, to wszystko powinno być ok. To na pewno lepszy wybór niż lody sklepowe. O tym, co kupne lody mają w środku można by zapewne napisać pracę magosterską albo doktorską! A do lodów letnie crumble z owoców sezonowych (trochę zdrowsze, bo bez mąki pszennej) i odrobina aromatycznej konfitury pomarańczowej... Co Wy na to?



Lody wyszły pyszne. Orzeźwiające, ale konkretne i sycące. Pewnie z podobną ilością soku z innych cytrusów efekt byłby równie zadowalający. Moja mama to fanka lodów czekoladowo-czekoladowych z czekoladą i polewą czekoladową. Ja też lubię je bardzo, ale lubię je złamać czymś kwaśnym, co z koleii bardziej smakuje mojemu tacie, chociaż fanem lodów nie jest. W ogóle nie przepada za słodyczami - znam takich kilka błogosławionych osób. Ja niestety przejęłam geny w tej kwestii po mamie... i jeśli piję kawę to najlepiej z "małym co-nie-co". A później będę sprzedawać boczki na kilogramy...

Crumble również niczego sobie (smakuje inaczej niż w towarzystwie klasycznej kruszonki), a konfitura pomarańczowa (ze skórką pomarańczową) przypomina mi smażoną skórkę, jaką przygotowywała moja ciocia.


Crumble śliwkowo - gruszkowe z amaratusem i zbożowymi płatkami

Na "kruszonkę":

  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki preparowanego amaratusa (lub ryżu)
  • 1 szklanka płatków zbożowych (u mnie "5 zbóż"
  • 3/4 szklanki cukru


Na spód:

  • ok. 1/2 kg śliwek (z łatwo odchodzącą pestką)
  • ok. 1/2 kg gruszek 
  • 1 spora szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła (do wysmarowania formy, naczynia)

Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto i wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Owoce wypestkować, gruszki obrać i pokroić na spore kawałki. Naczynie żaroodporne lub ceramiczną formę wysmarować masłem. Wrzucić owoce wymieszane z cynamonem. A na górze skruszyć ciasto amaratusowo - zbożowe. Zapiekać ok. 40 minut (w zależności od piekarnika i formy) w temperaturze ok. 200 stopni.


Lody cytrynowe na kremówce*

  • 2 jaja (mogą być same żółtka)
  • 1 szklanka cukru (w tym część może być waniliwego)
  • 500 g kremówki (36%)
  • sok z dwóch cytryn (z jednej też będą fajne - łagodniejsze)
  • skórka starta z jednej cytryny (można pominąć)


W misce na parze (miska na garnku z gotującą się wodą) ubić jaja z większością cukru i skórką z cytryny. Ubić kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru i sok z cytryny. Powoli wmiksować ostudzoną masę jajeczną. Przełożyć do pojemnika lub mniejszych pojemników. Zamrozić i przemieszać po pół godziny-godzinie. Po ok. 2 można przemieszać jeszcze raz. Zależy jak szybko mrozi Wasza lodówka.

* Mogą być lody o innym smaku, jakie lubicie.

Jak podać?

Do szklaneczek lub pucharków włożyć 2-3 duże łyżki letniego crumble, na to wyłożyć 1-2 kulki lodów i ozdobić pomarańczową konfiturą. Podawać jak najszybciej!


Na górę dla ozdoby i smaku: Konfitura pomarańczowa od Eterno 



13 komentarzy:

  1. Uwielbiam crumble i uwielbiam do nich lody. Każde owoce i każde smaki lodów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbarowe crumble z gałką lodów truskawkowych - kiedyś było u znajomych, bo akurat w sklepie nie było śmietankowych. I co? Był to strzał w dziesiątkę! :)

      Usuń
  2. Ja tam w takie bajki nie wierze i wychodze z zalozenia, ze lodow mozna jesc duzo, a kiedy slonce przygrzewa, to nawet trzeba :) Pysznie tu u ciebie! A domowe lody musza smakowac oblednie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, bajki. Ciekawe. Zgłębię temat - na chwilę obecną moja wiedza następująca: zanabiałowienie organizmu i zacukrzenie nie służy mu:P

      Usuń
  3. domowe lody, pycha!, czy może być coś pyszniejszego? :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. to nadrabianie zaległości wyszło Ci przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam crumble w każdej postaci, a to wygląda i zapewne smakuje niebiańsko :) Nigdy jeszcze nie zrobiłam swoich lodów, a chodzi to za mną już od długiego czasu:/
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite połączenie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ekstra ! ohh czeemu ja jestem na diecie. Zawsze !

    OdpowiedzUsuń