sobota, 22 września 2012

Ciasto na opak cukiniowe z gruszkami


Cukinia to temat rzeka. Ciasto bardzo proste. Chyba innych się nie podejmuję, bo lubię proste receptury, które dodatkowo znoszą modyfikacje (dodałam mniej cukru i trochę kawy). Jeśli dodacie trochę kakao i przyprawę do piernika ciasto będzie ciemniejsze, bardziej murzynkowe. Można dorzucać orzechy albo suszone owoce. Nadaje się również do przełożenia dżemem (np. morelowym) i oblania polewą czekoladową. 




Składniki:
(na podstawie tego przepisu)


  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 1,5 szklanki cukinii startej na grubych oczkach 
  • 2-4 gruszki, brzoskwinie lub jabłka


Tortownicę albo keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć plastry gruszek (mogą być ze skórką, będą ładnie wyglądały). Dodałam dwie, ale jeśli lubicie dużą ilość owoców w cieście dodajcie więcej. Ja lubię, więc następnym razem podwoję ilość. Resztę składników wymieszać, wyłożyć na gruszki (w środku zrobić płaski dołek - większa szansa, że upiecze się płaskie) i piec przez ok. 40 minut (w przypadku termoobiegu) albo przez 50-60 minut (w przypadku zwykłego pieczenia). Gdy ciasto chwilę przestygnie, wyłożyć odwortnie na talerz. Podawać posypane cukrem pudrem i np. kleksem bitej śmietany.

22 komentarze:

  1. Ciekawy przepis.
    Czy w cieście wyczuwalny jest smak cukinii? Czy jest to tak jak w przypadku ciasta marchewkowego - niby jest, ale go nie czuć? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak - niewyczuwalne (nawet mniej niż marchewka), ma jedynie zielone kropeczki, a jak komuś to przeszkadza, może obrać cukinie przed jej starciem. :)

      Usuń
  2. piękne i na pewno smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulujemy inwencji :) Telepatycznie przekazujemy wyrazy wsparcia wszelkich form kulinarnych eksperymentów.
    Miłego weekendu życzą,
    Mr. & Mrs. Sandman

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja dodam duuużo kakao :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z cukinii brzmi fajnie, a na opak jeszcze lepiej! No i wygląda nieźle czyli jak kupię cukinię to zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm...pycha !!!!!!!!!! Ja za to dodam dużo przyprawy do piernika:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cukiniowe z gruszkami? Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis, koniecznie do wypróbowania, a po za tym bardzo fajny blog :) Pozdrawiam;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Hahaha, ale się zgrałyśmy ze składnikami :) Moja zupa, Twój deser, brakuje tylko dania głównego! Udanego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasta na cukinii! zajadałabym się Twoim :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię odwrócone ciasta, tego też bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No szczerze przyznam, ze ciasto wygląda imponująco i co najlepsze w życiu nie powiedziałabym że wygląda warzywnie! Koniecznie musze przetestować, bo jestem cukiniozależna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy pomysł, gruszki i cukinia razem w cieście :-) ciekawe jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cukinie i gruszki razem w cieście? Brzmi niebanalnie, a wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa kompozycja - gruszki i cukinia.
    No i prostota wykonania, dla mnie super

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj
    Czy brałaś udział w konkursie u mnie na blogu? Jeśli tak, to do godziny prześlij mi swój adres i nr. telefonu. Juz jest przekroczony termin zgłaszania się zwycięzców, więc jeśli do godziny 11 nie wyślesz danych, zostanie wyłoniony nowy zwycięzca.


    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/09/Wyniki-konkursu.html

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe połączenie.Zapraszam na mój blog,nominowałam Ciebie w zabawie Liebster blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zaraz zerknę. :)

      Usuń