czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z młodej kapusty, oliwek i ogórka według Pani M.

Odkrycie kapuścianego sezonu. Niby prosta, a zaskakująca. Lekka i sycąca - niemożliwe? A jednak! Pasuje do pieczonych lub grillowanych mięs. Fajna byłaby pewnie też z grzankami pokrytymi rozpuszczonym wyraźnym serem. Można oczywiście wcinać samą... O! Albo podać z młodymi, aromatycznymi pieczonymi ziemniaczkami obok i kawałkami tuńczyka z puszki. Mielibyście na nią inne pomysły? Młoda kapusta - w jakiej formie najlepiej Wam smakuje?


Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty
  • 1 duży słoik oliwek zielonych lub czarnych
  • 2-3 średnie ogórki gruntowe
  • 1 garść świeżych ziół (np. melisa, mięta, może być też oregano)
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • ok. 4 łyżki oliwy (np. Monini Delicato)
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu

Kapustę pokroić drobno albo zetrzeć na tarce (można rozdrobnić w rozdrabniaczu, jeśli taki posiadamy). Oliwki pokroić na kawałki (na pół lub na cztery), dodać pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka i posiekane zioła. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i najlepiej schłodzić przez minimum godzinę.

2 komentarze:

  1. Z kapusty surówki i sałatki bardzo lubię. Trzeba będzie wkrótce wypróbować;)

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobi się, zrobi :D Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń