poniedziałek, 4 czerwca 2012

Sałatka z makaronem ryżowym, cukinią i ketchupowo - musztardowym vinegretem





Cukinię kocham miłością dojrzałą i trwałą. Warzywo to uniwersalne, trwałe i smaczne. Do sałatek, na kanapki, faszerowana albo w postaci koreczków. Już niebawem cukiniowy sezon! Zimna sałatka do kiełbasy czy karkówki z grilla? Czemu nie. Sos do sałatki można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce, najlepiej w słoiku, aby wszystkie smaki się przegryzły. Gdy robimy go "na szybko" zamiast ząbków czosnku proponuję dodać szczyptę czosnku suszonego. Myślę, że do całej kompozycji pasowałaby również kukurydza.




Składniki na 4 małe porcje:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 paczki (200-gramowej) makaronu ryżowego nitki
  • 2 ogórki małosolne lub konserwowe
  • kawałek żółtego sera (u mnie ser mimolette) *
  • 1 garść pokrojonego świeżego koperku
  • Na sos: 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżki pikantnego ketchupu Pudliszki, 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie), 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego, 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, szczypta imbiru, odrobina wody mineralnej

* Może być też mozarella, feta albo ser pleśniowy.

Sos: wymieszać wszystkie składniki w słoiku, dorzucamy ząbki czosnku w całości (przed wlaniem go do sałatki należy go wyjąć). Schować do lodówki. Z cukinii zrobić paski za pomocą obieraczki do warzyw (można pokroić ją także po prostu w półplasterki). Na patelni rozgrzać oliwę. Cukinię przyprawioną solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi poddusić na oliwie do miękkości (ok. 10-15 minut). Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu czyli po prostu zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić i ostudzić. Wymieszać z ostudzoną cukinią, pokrojonym ogórkiem, serem i koperkiem. Zalać wszystko sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

5 komentarzy:

  1. Sosik idealnie skomponowany dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Salatka swietna, tylko sos pewnie podmienilabym na inny, bo ketchupu nie darze szczegolna miloscia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji :)
    Z pozdrowieniami
    Bacia
    b-coldplate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń