sobota, 9 czerwca 2012

Racuszki na mleku orzechowym z żurawiną i sosem truskawkowym

Jak widać, mleko roślinne ma bardzo szerokie zastosowanie. Na jego bazie można przygotować nie tylko ciasta, ciastka i koktajle, ale także naleśniki, placki lub racuszki. Fakt, nie jest najtańsze, ale jest zdrowe, dobrej jakości i jest go dużo. Przecież za koktajl w niejednej knajpie czy kawiarni płacimy czasem nawet 10-15 złotych. Do tych placuszków użyłam mleka z orzechów laskowych ze sklepu ze zdrową żywnością. Te racuszki robiłam już kilka razy. Przez zawartość cukru w cieście mogą się delikatnie "zjarać", ale nie przejmujcie się tym zanadto. Pilnujcie patelni, a najlepiej nie przypiekajcie zbyt mocno i dopieczcie je w folii aluminiowej w rozgrzanym piekarniku (dobry sposób na odgrzanie). Żurawinę zastąpcie rodzynkami, jabłkiem lub innym świeżym owocem - np. morelą (niedługo sezon! ye ye ye!). Podajcie po prostu z cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą albo tak jak ja - z sosem truskawkowym. Możecie oczywiście polać je wszystkim jednocześnie - to wersja na dni pod tytułem "potrzebuję cukru, dożylnie, teraz, tu". Aha, robiłam je na suszonych drożdżach, ale jednak lepiej wychodziły na świeżych. Nic takiego wielkiego, a cieszy.


Składniki na ok. 8 placuszków:
(na bazie tego przepisu)

Na rozczyn:
  • 10 g drożdży (lub 1/2 łyżeczki suszonych)
  • 1/2 szklanki letniego mleka orzechowego (orzechowe mleko roślinne)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej

Na ciasto:
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 mała szczypta soli
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 szczypta cynamonu

Na sos truskawkowy:
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki zaczynu mieszamy i dostawiamy do wyrośnięcia (do pół godziny). Dodajemy resztę składników, mieszamy chwil kilka drewnianą łyżką (aż się pojawią pęcherze powietrza). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju. Składniki na sos redukujemy w małym garnku, od czasu do czasu mieszając. Sos studzimy lub podajemy od razu na ciepło.

11 komentarzy:

  1. pychota!
    zapraszam: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/sniadaniarnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasuje myślisz na śniadanie?:)

      Usuń
  2. Mleko z orzechów, to brzmi tak pysznie, rany! chcę zrobić sama w najbliższym czasie, placki wówczas na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno to możliwe i nawet nietrudne, ale jeszcze nie próbowałam:)

      Usuń
  3. Jak żyję, nie próbowałam jeszcze mleka orzechowego. Ale placki z nim zjadłabym w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby to ująć - mleko orzechowe smakuje jak orzechy laskowe:P :)

      Usuń
  4. Ostatnio namietnie pije mleko migdalowe, jestem w nim zakochana po uszy :) Orzechowego nie probowalam, ale na pewno przetestuje, moze nawet w placuszkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko orzechowe jest przepyszne! Uwielbiam je. Powiem szczerze, ze tak mi smakuje, że dodałabym do placuszków tylko odrobinę ;-)

      Usuń
  5. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, z "delikatnie przyjaranym racuszkiem? :D

      Usuń