środa, 13 czerwca 2012

Kotleciki z kaszy gryczanej ze śliwkami i sosem jogurtowym


Proste, fajne na sezon koperkowy i świeżo-ziołowy. Tu podane z sosem jogurtowym. Pasowałaby do nich także salsa pomidorowa albo ostry chutney. Może coś czosnkowego? Co Wam się tylko zamarzy. Możecie podać je również z kefirem albo zsiadłym mlekiem. Same kotleciki warto nafaszerować kawałkami fety albo innego podobnego sera i dodać kilka pokrojonych suszonych pomidorów. Może zawinąć je w liście botwinki (sezon trwa!) i przygotować jako gołąbki?


Kotleciki z kaszy gryczanej ze śliwkami i sosem jogurtowym

Składniki na 2 małe porcje (8-10 małych kotlecików):

  • 1 saszetka kaszy gryczanej (100 g)
  • 1 jajo
  • 1 spora szczypta soli
  • 1 spora szczypta pieprzu
  • ok. 15 śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie - jeśli masa będzie zbyt mało zwarta)
  • bułka tarta, mielone orzechy, mielone płatki zbożowe (opcjonalnie jako panierka)

Śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Kasze ugotować i ostudzić. Większość kaszy rozdrobnić/zmiksować razem z większością śliwek. Część śliwek pokroić i dorzucić o masy razem z resztą ziarenek kaszy. Można zmiksować wszystko, wtedy ziarenka kaszy nie będą wyczuwalne, a kotleciki bardziej kremowe. Dodać jajo, przyprawy i wstawić do lodówki najlepiej na dwie godziny, żeby masa stężała. Rozgrzać piekarnik. Formować niewielkie kotleciki i układać na papierze do pieczenia. Piec około 20-30 minut (albo usmażyć) w temperaturze ok. 200 stopni, przewracając na drugą stronę po ok. 10 minutach. Podawać od razu lub odgrzewać w folii aluminiowej w rozgrzanym piekarniku.


Sos jogurtowy z koperkiem:


Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • garść pokrojonego koperku
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta pieprzu
  • kilka kropli oliwy

Składniki sosu wymieszać i wstawić na trochę do lodówki.

4 komentarze:

  1. Wyglądają fajnie, muszę kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pomysłowe! Ciekawa jestem, jak smakują, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te kotleciki . Jak dla mnie jako dodatek dobry pikantny chutney;)

    OdpowiedzUsuń