środa, 30 maja 2012

Lassi: mięta & limonka



Lassi to indyjski napój przyrządzany na bazie jogurtu (tu bardziej w wersji tureckiej, bo tam składa się ono najczęściej z jogurtu, wody, soli i cytryny). Myślę, że sekret lassi tkwi w konsystencji tego koktajlu. Łatwiej zaspokoić pragnienie niezbyt gęstym napojem, prawda? Atutem lassi jest możliwość wariowania z różnymi smakami i połączeniami. Okazuje się, że najbardziej tradycyjne jest ostro - słone. Ja wiolę kwaśno - słodkawą wersję. Dla silniejszego efektu chłodzącego dorzućcie do szklanek kostki lodu. Górę możecie posypać suszoną, rozkruszoną miętą, przybrać listkiem świeżej albo może cienkimi zawijasami zrobionymi ze skórki limonkowej? Jeśli boli Was szczęka po wyrwaniu zęba mądrości - lassi jest jak najbardziej zalecane, bo chłód uśmierza ból. Wtedy przyda się również słomka. 

by this site

Tutaj znajdziecie inne lassi:

Napój lassi z mango
Truskawkowo-różane lassi
Lassi z wodą różaną
Papaya Lassi with cardamom (Papajowe lassi z kardamonem)
Lassi na Mikserze Kulinarnym - inspiracja

Składniki na 2 duże szklanki:

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 duża garść suszonej lub świeżej mięty
  • 1 duża garść liści zielonej herbaty lub torebka (u mnie z lechee)
  • 1 limonka
  • 4 łyżki cukru
  • kostki lodu
  • szczypta chilli (opcjonalnie)

Zielnik Kuchenny 2012
Zaparzyć miętę z herbatą w szklance wody. Wymieszać z cukrem. Ostudzić, przecedzić i wymieszać z jogurtem i sokiem z limonki po uprzednim jej wymasowaniu (sok lepiej się z niej wyciśnie). Schłodzić 2-3 godziny albo podawać z kostkami lodu.

3 komentarze:

  1. Ostro-slonego nie pilam jeszcze i nie wiem, czy sprobuje - brzmi to dosc dziwnie - ale takie slodko-kwasne wersje lubie bardzo.

    OdpowiedzUsuń