sobota, 21 kwietnia 2012

Pasta jajeczna inaczej: fistaszki & pieczona pietruszka


Słodycz pietruszki, słone orzeszki. Proponuję kanapkę warstwową, albo jedzenie naprzemienne - raz jedna kromka żółta, raz druga - biała. Jeśli piekliście poprzedniego dnia na obiad warzywa - zostawcie 1-2 pietruszki korzeniowe. Odpłacą się Wam rano smacznym śniadaniem. Oczywiście pieczoną pietruszkę można zastąpić innym pieczonym warzywem. A obok pomidor, szczypiorek, a może rzeżucha lub kiełki? Co tylko Wam się wymarzy. Przepis bierze udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012 - zapraszam do głosowania tutaj. Za najciekawsze komentarze do wygrania bony do sklepu Duka.



Myślę, że najlepiej podawać je z ciemnym chlebem razowym. Ja zjadłam z grahamowym na zakwasie z tego (zresztą bardzo dobrego!) przepisu, z tym, że użyłam 400 g mąki grahamowej 1850 i 100 g mąki orkiszowej 1850. Piekłam go już na święta, ale idealny wyszedł dopiero wczoraj.


Każe świeże pieczywo będzie również pasować.

A tu znajdziecie inny pomysł na jajka i orzeszki - tym razem obiadowy.


Składniki:


Wieczorem poprzedniego dnia:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 pietruszki (lub seler - wtedy pasta będzie bardziej kremowa)
  • 1 szczypta tymianku

Pietruszkę z odrobiną oleju i tymianku upiec w piekarniku - na papierze lub w naczyniu żaroodpornym.

Rano:

  • 5 jaj
  • garść orzechów ziemnych niesolonych *
  • 2 szczypty tymianku
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta papryki słodkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno **


* Jeśli solone, to nie dodajemy soli więcej do pasty. Można użyć także 1-2 łyżek masła orzechowego.
** Można użyć innego.

Jaja ugotować na twardo, zalać zimną wodą, ostudzić. Obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek.

Pasta "Żółty fistaszek"


Orzeszki zmiksować, rozdrobnić, dodać łyżkę oleju rzepakowego i szczyptę soli. Chwilę pomiksować na papkę przypominającą krem. Dodać żółtka, tymianek, pieprz, słodką paprykę i zmiksować na krem.

Pasta "Słodka pani"


Pietruszkę zmiksować, dodać białka, tymianek, pieprz, sól, 2 łyżki masła, łyżkę oleju rzepakowego i zmiksować na krem. Mogą w nim zostać drobinki pietruszki, taki już jej urok.


9 komentarzy:

  1. Mniam :) Przy dzisiejszych zakupach kupię orzeszki i będę robić taką pasę. Brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodać nawet więcej oliwy lub dobrego oleju. Albo zjeść z pomidorem, ogórkiem konserwowym:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł! Idealny dla mnie, bo ja uwielbiam takie patenty "dwa w jednym". Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, orzeszki uwielbiam więc na pewno bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wersja fistaszkowa przyprawila moje slinianki o szybsza prace :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do tego kropla dobrego oleju.. :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. A mnie szczególnie zaintrygowała biała! Nie mogę sobie wyobrazić jak smakuje, o rany, na pewno ją zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pietruszkową się piszę!

    OdpowiedzUsuń