niedziela, 22 kwietnia 2012

Historia prostego i fajnego biszkoptu, czyli o...


Czyli historia o biszkopcikach - baletkach z makiem, które stały się jednym ogromnym organizmem biszkoptowym.



Dawno, dawno temu (rok, może dwa) robiłam małe biszkopciki z makiem z tego przepisu. Zrobiłam je według przepisu raz lub dwa, a za którymś razem nie chciało mi się pięknie malować kółeczek na papierze do pieczenia i wylałam ciasto na całą blachę, posypałam makiem. Po upieczeniu pokroiłam na kwadraciki, posmarowałam konfiturą i zlepiłam.

I tak powstał mój pomysł na to, by zrobić tak sami biszkopt do tortów czy pod galaretkę. 

Upiekłam i teraz zawsze już piekę z tego przepisu.

Może nie jest megawysoki, bo z 3-4 jajek powstaje, ale jest delikatny, sprężysty i niesuchy. Niektóre biszkopty z dodatkiem np. mąki ziemniaczanej bywają zbyt toporne.

Koniec historii, czas na konkret.


Składniki na tort 2-warstwowy:

  • 3-4 jaja (jeśli malutkie, to 4)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • niecała 1/2 szklanki mąki
  • może być odrobina soku z cytryny (pomaga białkom zachować strukturę)

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Gdy zaczyna robić się biała dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy. Do ubitej piany dodajemy żółtka oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut (zależy od wielości formy) w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. Trzeba będzie spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze miec taki niezawodny przepis na biszkopt, ktory zawsze sie udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam baletki, pamiętam z dzieciństwa! ale sama nigdy nie robiłam, to już wiem jak można je własnoręcznie wykonać.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze są powstałe rzeczy przez przypadek. Najgorzej jak nie pamiętamy co magicznego się dodało. ale u Ciebie widzę pamięc dobra, bo składniki podane ;]

    OdpowiedzUsuń