niedziela, 15 kwietnia 2012

boczek + pomidory + tabasco sos


Ten sos jest jednym z naszych ulubionych (moim i Lubego). Dość szybki, prosty, trochę inny niż "po prostu pomidorowy". Kropla tabasco zalecana! Dzieło Lubego. A Wasze ulubione sosy? Jestem ciekawa.



Spaghetti z ostrym sosem pomidorowym z boczkiem
Seromaniacy
Składniki na 2 osoby:

  • 200 g makaronu (użyjcie ulubionego, my lubimy spaghetti)
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula (biała lub czerwona)
  • 1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
  • kilka gałązek świeżego oregano (mogą być suszone zioła)
  • szczypta suszonej bazylii
  • kilka kropli sosu tabasco (albo szczypta chilli)
  • puszka pomidorów (świeże w sezonie wskazane!)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • ser do posypania
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy

Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę lub małe plastry (jeśli używamy w plasterkach) boczek. Jak będzie rumiany, dodać cebulę z czosnkiem i chwil kilka ją zeszklić. Wlać puszkę pokrojonych pomidorów, zioła, sól i pieprz. Dusić do uzyskania pożądanej gęstości. Na koniec dodać kilka kropli sosu tabasco. Wymieszać z ciepłym makaronem ugotowanym al dente albo położyć na nim i skropić odrobiną oliwy.

8 komentarzy:

  1. jakie apetyczne.
    warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Luby gotował:) Zapomniałam dopisać. A weryfikacja ma funkcję antyspamową, ale wiadomo, że wkurzająca...

      Usuń
  2. U nas często gości takie spaghetti http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=1254. Często dodajemy też trochę tartego sera. Ale o tabasco nie pomyślałam - dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek i pomidory uwielbiają ostrrree! :P

      Usuń
  3. Bardzo dobry przepis.
    tak poza tematem słowo "luby" jest beznadziejne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie jest lepsze? Partner? Chłopak? Dobra Wróżka? :P Czekam na propozycje. :)

      Usuń