poniedziałek, 13 lutego 2012

Spaghetti z łososiem i awokado


Ryba i makaron to nie jest moje ulubione połączenie, ale ostatnio bardziej przypadło mi do gustu awokado, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym oto przepisem. Akurat trwa Tydzień Awokado, więc przestawiam moją propozycję. A najbardziej lubię awokado z...




Składniki na 2 osoby:

  • 250 g makaronu spagetii albo tagaitelle
  • 1 dojrzałe awokado (pokrojone w kostkę)
  • 1 cienki płat wędzonego łososia pokrojony na kawałeczki (100 g)
  • 1/2 cebuli (pokrojona w kostkę)
  • odrobina oleju
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • trochę posiekanego świeżego szczypiorku i koperku (albo podwójna porcja jednego z nich)
  • trochę startego sera twardego (np. parmezan)
  • do smaku wg uznania: sól, pieprz, odrobina chili
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki słodkiej śmietanki albo śmietany 18% 
  • gdy nie dodajemy śmietanki: proponuję 1-2 łyżki oliwy
 
Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać awokado i trochę poddusić. (Tu można opcjonalnie dolać trochę śmietany i chwilę podgrzać). Na sam koniec dorzucić koperek i szczypiorek oraz łososia. Już nie dusić. Doprawić solą, pieprzem, może odrobiną chili. Wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać posypane serem.

7 komentarzy:

  1. Takie makarony to jest to! Świetne połączenie łososia i awokado.. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się przekonać do awokado i nie wiem z czym jeść :)
    Ale takie mogłoby być fajnee... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne!
    Wszystko tu lubię i oczy mi się śmieją.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie. Bardzo lubię takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie! bardzo lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobre! To musi być dobre! :)

    OdpowiedzUsuń