sobota, 14 stycznia 2012

Restauracja "La Strada" (Łódź)


by this site
Do włoskiejrestauracji „La Strada” zawitaliśmy z Lubym już trzeci raz. Można tam zjeść makarony wybraniane na miejscu, sałatki czy włoskie desery. Duży plus za różne rozmiary porcji – w ten sposób można zjeść i sałatkę i makaron, a pizzę zamówić np. jedną na 4 osoby. W menu dostępne są także trójelementowe zestawy w dobrej cenie – mini sałatka lub makaron, mała pizza i mini deser.

Jednym z głównych dań w menu jest pizza i na niej się właśnie skupiliśmy. Mówiąc ogólnie, byliśmy zadowoleni. Ciasto trochę inne niż kiedyś (podobno zmienił się kucharz, „Salvatore rodem z Sycylii” – to wydawało się „bardziej włoskie”). Jestem zwolenniczką cienkiego ciasta pizzowego. W przypadku ciasta grubego połowa dużej pizzy stanowi dla mnie nie lada wyzwanie.

by this site
Wiem, że Włosi by mnie za to znienawidzili, ale dla mnie sednem pizzy są tak naprawdę dodatki i sos. Chociaż w sumie... Bez dobrego ciasta nie da rady;). 

Miejsce jest przyjemnie urządzone. Przytłumione światło i dobra muzyka sprawiają, że można się tam czuć dobrze.

Latem trafiliśmy na o wiele więcej klientów, a i kelnerka średnio ogarniała zamówienia. Teraz obsługiwała nas dziewczyna jakoś bardziej rozgarnięta w tym temacie.

Zamówiłam pizzę z szynką dojrzewającą, jalapeño i bananem, a że banana nie było, to został zamieniony na ananasa. Było ostro, ale byłam ukontentowana.

Pizza Lubego składała się z salami, bekonu i papryki. Nie rozumiem połączeń mięsno-mięsnych, ale bardzo mu smakowała, więc to najważniejsze.
by this site

Sosy. W wielu miejscach bywają gorsze. Czosnkowy nawet był niezły. Najczęściej nie tykam sosu o tym smaku, bo bywają okropne, a poza tym należę do STOWARZYSZENIA OBRONY SOSU POMIDOROWEGO DO PIZZY, JAKO NIEZBĘDNEGO I NAJLEPSZEGO DO NIEJ DODATKU. Miejscowy pomidorowy mnie nie zachwycił, ale też nie było rozczarowania.

Bonus dla mieszkańców lub odwiedzających nasze (jak zamienić słowo „piękne” na coś podobnego i nie skłamać?) interesujące miasto: w każdy poniedziałek duża pizza w cenie średniej!

A tak poza tym, to menu jest tak rozbudowane (chociaż nie wiem, czy to dobrze), że może stanowić niezłą inspirację, gdy nie macie pomysłu na obiad. 

Podsumowując: chętnie zawitam tam drugi raz. 

11 komentarzy:

  1. La Strada jest też w W-wie na Pradze.
    Tak średnio mi tam smakuje.A kucharz jest rodem z włoskiej ziemi.
    Pizza to przede wszystkim ciasto, a potem sos i dodatki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może być i tak;) Pizza akurat tu bardzo dobra. To chyba jakaś sieć. Wszystko zależy, od konkretnego miejsca. Ale nie zaprzeczysz, że jakość dodatków ma ogrrriooomne znaczenie?:) Pzdr!

      Usuń
  2. Niesiu powiedz mi gdzie jest La Strada w Łodzi bo ja łodzianka wstyd przyznać ale nie wiem a moze bym sie tam wybrała???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh, czasem zapominam, że nowy system komentowania;) Poniżej jest odpowiedź;)

      Usuń
  3. W poście był link (podświetlona nazwa miejsce) do ich strony. Tutaj jest adres http://www.la-strada.pl/kontakt A tak w ogóle, to nie ma tam szału, ale pizza naprawdę ok., reszta fajna ze względu na porcję mini-midi-maxi. Pozdrawiam:) I smacznego:) Jakby coś z linkiem było nie tak: lokal na Piotrkowskiej 25 położony, na przeciwko "Magdy" prawie.

    OdpowiedzUsuń
  4. sama chętnie zawitam jak będę w Łodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam w imieniu Urzędu Miasta Łodzi, który za bardzo nie interesuje się promocją miasta;) Trzeba za nich robotę odwalać;)

      Usuń
  5. Tam nie udało mi się trafić, jednak gorąco polecam Toskanię na Piotrkowskiej 102. Ceny są naprawdę niskie jak na to, co można tam zjeść. Jeśli lubisz pizzę - skuś się koniecznie na numer 27 z małą korektą - zamiast papryki i groszku poproś o kukurydzę oraz 'pulpę' pomidorową. Ta pizza jest najlepsza właśnie z sosem pomidorowym (też nie przepadam za czosnkowym:P), ciasto ma idealnie pyszne, no i definitywnie jak raz się tam zawita, to już się wraca;)
    Plus fantastyczne makarony. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisane: do wykonania! :) Nie ma to, jak informacja z "pierwszej ręki". Dzięki:)A ta pulpa pomidorowa ciekawa - nie znam:D

      Usuń
    2. jest to nic innego jak pomidory z puszki:) ale uwierz mi - zmienia to smak pizzy nie do poznania, pizza jest bardziej 'naturalna' w smaku, oraz bardziej aromatyczna:)

      Usuń
    3. Trzeba spróbować, a ja robię sos do pizzy z pomidorów z puszki, ale chyba nie o to chodzi?

      Usuń