poniedziałek, 12 grudnia 2011

Pomidorowa kasza gryczana z greckim jogurtem


Ten przepis wydaje mi się wyjątkowo studencki. Spodoba się także tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a nie chcą jeść „byle czego”. W tej odsłonie kasza gryczana jest wyjątkowo aromatyczna i wyraźna. Mimo swej prostoty to danie jakoś mnie zachwyca. Można je modyfikować na różne sposoby. Sycąca i rozgrzewająca kasza – idealna na sezon jesienno - zimowy.



Przepis miałam umieścić na blogu trochę później, ale zmobilizowały mnie dziewczyny z bloga studenciwkuchni.blogspot.com. Serdecznie je pozdrawiam i życzę powodzenia w studenckiej kuchni (sobie zresztą też, bo jeszcze kilka miesięcy mogę postudencić;)).

Pomidorowa kasza gryczana z greckim jogurtem 
(seria KUCHNIA WEGETARIAŃSKA, Cztery pory roku – Zima, przepis autorstwa Piotra Henschke z moimi małymi zmianami)

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki soku pomidorowego albo domowego przecieru rozmieszanego z wodą (może być też puszka pomidorów rozmieszana z wodą)
  • ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • 1 świeża papryka czerwona 
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub tymianku (wybrałabym tymianek)
  • kilka liści świeżej bazylii (może być nać pietruszki albo oregano)
  • 1 łyżka masła
  • mały gęsty jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego) * w oryginale była śmietana, ale osobiście wolę jogurt

W garnku na rozpuszczonym maśle przez około 2 minuty uprażyć surową kaszę (dzięki temu kasza będzie ugotowana na sypko). Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i sól. Zalać wszystko sokiem pomidorowym i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Podawać z dużym kleksem jogurtu lub śmietany. Można posypać czymś zielonym – świeżymi ziołami.

9 komentarzy:

  1. świetne:) u mnie chyba będzie jutro na talerzu, ale ze względu na wrodzone gapiostwo, garnek zamienię na porządny, babciny rondel z teflonem, inaczej na bank się spali:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze i studencki, ale za to jaki fajny! Zawsze sie zastanawialam, co jeszcze mozna zrobic z kasza gryczana, poza podawaniem jej jako dodatku do gulaszow, a tu prosze, taki ciekawy pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdradzę Wam pewien niechlubny dla mnie sekret... Jak oglądałam ten przepis z chłopakiem, to stwierdziłam "ale mi filozofia", ale gdy on postanowił go przygotować dawno temu, zmieniłam o przepisie zdanie. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Agnieszka - palę garnki seriami. Są okresy ciszy, a przychodzi taki czas, że wszystko puszczam z dymem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie łączyłam kaszy gryczanej z czymś pomidorowym, zawsze bardziej z sosami mięsnymi lub grzybowymi..ale muszę spróbować, nowe smaki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskakuje bardzo pozytywnie. :)

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis - wpisuję go na listę "do zrobienia". Sezon pomidorowy trwa więc trzeba cieszyć się ich słodyczą. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam też kaszę pomidorową, bez mięsa, ale szybkie i bardzo smacznego danie :)
    http://www.cosnowego.idiks.org/kasza-pomidorowa/

    OdpowiedzUsuń