sobota, 5 listopada 2011

Wegetariańsko przed wyprawą po mięcho



Już niebawem będę mogła dorwać świeżą gąskę pod Toruniem, a tymczasem coś bezmięsnego. Niebawem także rozpocznie się akcja „Czas nagęsinę”. Mam nadzieję, że razem zgromadzimy pomysły na gęś. Może wasze mamy, bacie lub prababcie (ojcowie, dziadkowie, pradziadkowie) znają i pamiętają ciekawe receptury? Podzielmy się cenną wiedzą. 

Ale do rzeczy. Bardzo lubię buraki (niekoniecznie buraków). Razem z innymi korzeniowymi (np. pietruszką) przeżywają teraz swój renesans. Przepis na tą propozycję jest dość prosty. Książeczkę wygrałam w jednym z konkursów na blogu Śnieżka gotuje i od razu spodobał mi się ten przepis.


Wprowadziłam kilka swoich modyfikacji i jako dodatek zaproponowałam brukselkę. Brukselkę jednak nie byle jaką, rozgotowaną i, jak niektórzy twierdzą śmierdzącą, ale skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej (świetne felietony napakowane pomysłami), a dokładniej szefowej jednej z jej restauracji: Agaty Wojdy (swoją drogą bardzo lubię tą babkę – ma innowacyjne podejście do kuchni, a z drugiej strony nie przesadza z ekskluzywnością i przepychem). Przepis pochodzi stąd. Znajdziecie tu także wiele nowych pomysłów na to sezonowe warzywo. Dlaczego lubię brukselkę? Wpadło mi to pytanie dziś do głowy i wpadła mi też odpowiedź. Dobrze mi się kojarzy: z rodziną, domem, zupą jarzynową. Właśnie z tą zupą. Mrożona mieszanka warzywna, a w niej czasem jakaś brukselka. Wnioskuję, że dalsza część odpowiedzi brzmi: lubię być zaskakiwana (śmiech).

Co do całego dania, to sos chrzanowy był w porządku, ale następnym razem wybiorę czosnkowy i może faktycznie szczypiorek zamiast koperku, bo ma on ostrzejszy, wyraźniejszy smak. Zamiast śmietany do sosu użyłam jogurtu naturalnego.

Pieczony burak z chrzanem
(Orlando Murrin „Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów.”)

Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg surowych, obranych buraków, pokrojonych w kliny
  • 400 g szalotek, pokrojonych na pół (niestety nie mogłam dostać, a o cebuli zapomniałam, dodałam kilka ząbków czosnku)
  • 3 łyżki oliwy (u mnie trochę mniej)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (u mnie winny i w mniejszej ilości)
  • 3 łyżeczki kminku i szczypta na posypkę (nie sypałam świeżym dodatkowo, bo wolę pieczony)
  • sól, pieprz, cukier
  • szczypiorek (u mnie koperek, bo był akurat ładny)
  • ryż

    Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ułożyć buraki oraz szalotki w dużym naczyniu żaroodpornym. Polać je oliwą oraz octem i posolić. Szczelnie przykryć i piec przez 25 minut. Dodać kminek i wymieszać. Piec przez kolejne 20 minut aż buraki zmiękną., a szalotki będą złociste. Śmietanę (lub jogurt) wymieszać z chrzanem i doprawić solą, pieprzem i odrobina cukru. Podawać pieczone buraki z ryżem oraz sosem śmietanowo – chrzanowym. Do przybrania wykorzystać kminek (posypałam też pieprzem) i szczypiorek. 

    Przygotowanie brukselki:
"A najlżejsze, najświeższe i najbardziej odkrywcze danie z brukselki pokazała mi szefowa kuchni Opasłego Tomu PIW-u Agata Wojda. Agata ścina nasadę brukselki wysoko i zdejmuje pojedyncze listki, przy czym jest trochę zabawy. Tuż przed podaniem zanurza je na chwilę w mocno posolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedza i natychmiast podaje. To najładniejsze i najsmaczniejsze zielone listki o tej porze roku. Możesz obsypać nimi pieczoną rybę, udekorować zupę krem z marchewki, podać do cielęciny w śmietanie lub pieczonej dyni. Smak jest delikatny i lekki, a forma prześliczna."
"Usunąć nieładne zewnętrzne liście brukselki. Ściąć wysoko nasadę łodygi, zdejmować pojedyncze listki z kapustki, tak by uzyskać ich jak najwięcej. Mini główki, które zostaną, wykorzystać do innego dania (mini główki też były dobre). (...) Wrzucić listki do mocno posłodzonego i posolonego wrzątku, gotować kilka minut, odcedzić."
 Agnieszka Kręglicka


2 komentarze:

  1. Taka brukselka jest na pewno pyszna. Ja jestem jej zdecydowaną fanką. I mi wcale nie śmierdzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @ mopswkuchni - witaj w klubie:)!

    OdpowiedzUsuń