poniedziałek, 14 listopada 2011

Rosół z indyka

Esencja mięsno – warzywna dobra na przeziębienie (Zwiększamy odporność 2011) i w ogóle po prostu bardzo dobra. Takie moje krótkie przemyślenia na temat rosołu. Już kiedyś zaskoczył mnie wywar z indyka, teraz postanowiłam go powtórzyć. Rosół (a bardziej bulion) z kurczaka na jego tle wypada blado, a skrzydła (skrzydliska!) z indyka są łatwo dostępne oraz dają barrrdzo esencjonalny wywar.





Składniki na duuuży garnek:
  • 1-2 skrzydła z indyka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • cebula
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku (mogą być razem z łupinami)
  • kilka gałązek świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • suszone maggi (jeśli posiadamy)

Mięso umyć. Warzywa obrać, umyć i pokroić w średnie kawałki. Wszystko do garnka razem z pozostałymi składnikami. Zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia na większym ogniu i gotować na zmniejszonym nawet przez 3-4 godziny aż mięso będzie miękkie. 


3 komentarze:

  1. tak właśnie powinno się gotować mięso z indyka. cała esensjia , smak. pychotka Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. suszone maggi nazywa się lubczykiem po polsku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak tak! Wiem, ale mi się coś pomieszało;)

      Usuń