poniedziałek, 21 listopada 2011

ŻÓŁTY: Kurczak w curry z brzoskwiniami lub ananasem i ryżem naturalnym

Przepis z pudełka po ryżu. Już tradycyjny w naszym jadłospisie. Prosty, pyszny, lekki i sycący. I: kolendra, kolendra, kolendra! Bez niej nic nie jest takie samo. Danie pełne słońca. Tu wersja z brzoskwinią z puszki, ale sprawdzi się też świeża brzoskwinia albo ananas (był w oryginalnym przepisie i najczęściej z nim przygotowuję to danie) odrobinę dłużej podduszone. Można próbować z różnymi rodzajami ryżu. Może nawet z makaronem albo pieczonymi ziemniakami. 




A co by gęś powiedziała na brzoskwinię i curry? Czekam na wasze pomysły "Czas na gęsinę". Popytajcie też w rodzinie. Jak nie macie dostępu do gąski, wystarczą receptury. Może kiedyś uda się Wam dorwać? Moje propozycje między innymi tutaj: 2 różne pomysły i pomysł na dodatek do gęsi: Sałatka z buraków z wiśniami. A dla bardziej leniwych (może w pobliżu wszego domu): miejsca, gdzie w listopadzie i grudniu można skosztować gę-gaczki.


Składniki dla 2 osób:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała puszka lub 1/2 dużej puszki brzoskwiń (albo ananasa - najlepszy świeży!)
  • 2 paczki pod 100 g ryżu naturalnego
  • ok. 1 łyżka curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok i skórka z połowy limonki
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • garść listków świeżej mięty i kolendry
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego albo ryżowego
  • łyżka sezamu (opcjonalnie)

Kurczaka pokroić w drobne kawałki i zamarynować w sosie sojowym, pieprzu, rozgniecionym czosnku, mięcie i soku z limonki oraz jej startej skórce. Usmażyć kurczaka na odrobinie oleju. Dodać owoce pokrojone w kostkę albo paski. I chwilę poddusić. Wyłączyć gaz. Wtedy dopiero dodać curry. Wymieszać z ryżem albo położyć na ryżu i posypać świeżą kolendrą.

Kurczak i spółka

4 komentarze:

  1. wyglada pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) poproszę o kategorię do której mam dołączyć przepisik i bedzie zaakceptowany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam to danie na obiad.. i szczerze NIE POLECAM.Uwielbiam połączenie smaku kurczaka z owocami.. więc spodziewałam się słodkiego posmaku w tle dania,niestety danie było mocno cytrynowo-ziołowe bez krzty słodyczy. DOSŁODZIŁAM fruktozą i sosem sweet chili i ,,uszło,, ale zdecydowanie nie polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już kwestia gustu. Ja uwielbiam mięso ze słodyczą. :)

      Usuń