poniedziałek, 28 listopada 2011

Domowa pizza z pieczarkami, salami, czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami


Nie przepadam za grzybami, ale kilka cienkich plasterków pieczarek (mój kawałek z mniejszą ilością grzyba i natką pietruszki) w towarzystwie sosu pomidorowego – nie odmówię. Lubię za to grzybki marynowane (takie malutkie najlepiej) w niezbyt dużej ilości (jako dodatek do wędliny) i w równie małej ilości grzyby z kapustą sklejone w cieście pierogowym. 

A najbardziej co lubię robić z grzybami*?

  1. Szukać ich w lesie (nawet jeśli ich nie ma)!
  2. Wąchać je w lesie!
  3. Oglądać je w lesie!

Tam grzyby pachną niezwykle aromatycznie i fakturę mają przyjaźniejszą niż kiedy są smażone, duszone czy pieczone.

Pizza wyszła pyszna. Ciasto idealne. Uściślę, że ciasto robił mój Luby, więc będę się chwalić, a co tam. „W pizzy najważniejszy jest sos”. Kto jest autorem tego stwierdzenia? Ja! Wiem, że może to podchodzi pod patologię, ale moja ulubiona pizzeria to ta, w której sos jest bardzo dobry i jest go dużo (spore dzbanki, a nie oszczędne maleńkie miseczki). Co zrobić. Amore pomidore.

(*Różni ludzie, różne zestawy Panvitan...)

Składniki na 4 porcje (na całą blachę):


Ciasto
  • 5-6 szklanek mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • oregano (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy + odrobina oliwy na dłoń pod koniec wyrabiania i do miski
Sos pomidorowy

U nas z domowego sosu pomidorowego z ziołami zawekowanego na zimę połączonego z puszką pomidorów. Doprawiony został oregano, czosnkiem i solą. Możecie zrobić sos po prostu z pomidorów z puszki, bo świeże nie są już zachwycające.





Dodatki (wg preferencji ilościowej)
  • kilka plasterków salami
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki (ogonki można sobie darować)
  • kilka suszonych pomidorów (tu: home made, ale nie moja robota)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków natki
  • kawałek startego sera żółtego

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Odczekać kilka minut aż „ruszą”. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto do momentu aż stworzy kulkę, która może się delikatnie lepić. Postawić ciasto w misce wysmarowanej oliwą i przykrytą ściereczką przy ciepłym piekarniku na co najmniej 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Piekarnik rozgrzać do maksimum. Ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrzucić je z miski, powinno łatwo wypaść i powoli ugniatając palcami rozciągać na całą powierzchnię. Ciasto rośnie w dłoniach.

Na cieście rozprowadzić cienko ostudzony sos, posypać tartym serem, wyłożyć pieczarki, salami, suszone pomidory, cebulę i natkę dla chętnych.

Piec ok. 15-20 minut. Po upływie połowy czasu obrócić blachę, żeby pizza równo się upiekła. Podawać samą lub zresztą sosu pomidorowego.

2 komentarze: