poniedziałek, 31 października 2011

Kopytko inaczej



Obiad „z niczego”, a jednak powstał. Czasem trudno jest zaplanować, co się będzie jadło. Przynajmniej ja, mimo pewnej wyobraźni, nie potrafię ogarnąć wszystkiego na 6+. Skoro wczoraj mięso, to dziś odpoczywamy. No, odrobina szynki została przemycona. Marchewka z fistaszkami inspirowana marchewką z bloga makelifeeasier i można zobaczyć ją tu. Tam propozycja surówki (na pewno sprawdzę) z marchewki z prażonymi z ostrą papryką orzeszkami ziemnymi. Mimo tego, że to trochę nie mój świat, to ten przepis zapamiętam. Dziś zmodyfikowana wersja, w sam raz na jesień. Dlaczego ja nigdy nie prażyłam fistaszków? Nie potrafię odpowiedzieć sobie na to pytanie.



Paprykowo - szynkowe kopytka z odrobiną harrisy + delikatnie chrupiąca marchewka z fistaszkami, sezamem i słodką papryką


 Składniki na kopytka (dla 3-4 osób):
  • ziemniaki (u mnie ok. ½ kilograma)
  • jajo
  • mąka pszenna albo jakaś ciemniejsza
  • mały słoiczek pieczonej papryki bez skóry* (miałam wczęsniej zrobioną i zalaną oliwą)
  • 3-5 plastrów szynki
  • ½ łyżeczki sproszkowanej harrisy**
  • sól, pieprz
Składniki na marchewkowy dodatek (dla 2 osób):
  • 2 średnie marchewki
  • odrobina sezamu
  • kilka fistaszków
  • trochę świeżej kolendry
  • odrobina sosu sojowego
  • pieprz
  • trochę słodkiej papryki
  • odrobina oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • plasterek świeżego imbiru (może być suszony)

Kopytka zrobić według własnego przepisu. Do uformowanego ciasta dodać posiekaną drobno pieczoną paprykę, pokrojoną w kosteczkę szynkę i przyprawy. Marchewki pokroić w słupki, podsmażyć na patelni z czosnkiem, imbirem. obranymi fistaszkami i sezamem. Dodać przyprawy. Zalać wodą i dusić ok. 15-20 min., aż do jej wygotowania i do momentu, kiedy orzeszki będą wydzielały orzeszkowy;) aromat. Można polać odrobiną rozpuszczonego masła i posypać drobno tartym serem.


*Jak zrobić pieczoną paprykę bez skóry?
Na ten przepis wystarczą 2 papryki, najlepiej czerwone. Wkładamy je w całości do mocno nagrzanego piekarnika. Gdy będą mocno przypieczone, prawie czarne (skórka), wyjmujemy i wkładamy do torby foliowej i po chwili ściągamy skórkę, wyjmujemy pestki i siekamy filety paprykowe;).

**Harrisa – co to takiego?
Jest to ostra przyprawa, najczęściej używana w formie pasty. Bywa także dostępna w formie proszku. W jej skład wchodzą papryczki chilli, czosnek, kolendra, kumin, papryka i sól. Popularna w Północnej Afryce.



5 komentarzy:

  1. *gruba jadzia - tak, żeby było widać coś, góra kopytek wygląda jak jedno wielkie kopyto:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz pomyślałam, że orzechy lepiej uprażyć oddzielnie na suchej patelni. Będą bardziej orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za minimalistyczna propozycja!
    Harrisę najlepiej kupić podczas jakiejś podróży na Bliski Wschód.Dopiero smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. @Amber - stamtąd właśnie została przywiezione, ale niestety nie przez mnie:)

    OdpowiedzUsuń