wtorek, 9 sierpnia 2011

Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem z grilla – odkrycie sezonu


Odkrycie sezonu


Przepis znaleziony przez mamę mojego lubego. Przyznam szczerze, że nie pomyślałam, że będzie aż taka pyszna. Może to zasługa nowozelandzkiego szpinaku z zaprzyjaźnionej działki, a może samego przepisu. Wydaje się proste, składniki krojone są niedbale, jednak każdym kęsem zachwyca kontrastami. Teraz coraz trudniej o szpinak, ale myślę, że można zastąpić go różnymi ulubionymi sałatami. Przepis pochodzi stąd.

Aha. W przepisie napisane jest, żeby smażyć na patelni grillowej. Takową nie dysponujemy, ale na zwykłej też się wszystko ładnie udało. Skoro tak dobre było na zwykłej, to jak dobrej byłoby z grilla? Uuuu. 

Potrzebujemy m. in.:

mówiące piersi kurczaka

Chrupiący szpinak rasy nowozelandzkiej

Świeży ananas

Świeża mięta

Szalona cytrynka


Ostrrrry sosik

Cebulka z włosami tworząca trio z czerwoną (ona tu tylko do towarzystwa) i  imbirem

Przygotowanie wygląda mniej więcej tak:

Na patelni
Leżakowanie w doborowym towarzystwie
Zbliżenie na leżakującego ananasa
 

Prawie cytowane za Kwestią Smaku, z małymi uwagami:

Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem z grilla

Składniki (na 2 porcje):
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (zrobiliśmy z podwójnej i sałatka służyła nam za obiad)
• 2 grube plastry ananasa (daliśmy więcej)
• 1/2 białej cebuli (daliśmy całą)
• 1/2 cytryny
• 2 garści świeżych liści szpinaku
• 1/3 szklanki listków mięty


Sos z tabasco:
• 1 łyżka startego imbiru
• 1 starty ząbek czosnku
• starta skórka z połowy limonki (pominęliśmy, bo akurat nie mieliśmy)
• sok z jednej limonki
• 2 łyżki brązowego cukru
• pół łyżeczki tabasco
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• szczypta soli
• kilka listków mięty

Składniki sosu wymieszać w dużej misce (salaterce) i zostawić na dnie. Na wierzch położyć szpinak i listki mięty. Pierś kurczaka naciąć w 3 miejscach (jak na zdjęciu), położyć na rozgrzanym grillu razem z cebulą i cytryną, posolić. Kurczaka przykryć ananasem (ananasa posypać pieprzem i odrobiną drobnego cukru) i grillować z jednej strony przez 8 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować kolejne 5 minut (ananasa na tym etapie zdjąć z kurczaka i grillować obok). Zdjąć z patelni, po odczekaniu 4 minut mięso pokroić na paski, dodać do sałatki razem z pokrojonym ananasem i drobno pokrojoną cebulą (u nas raczej nie jest drobna, ale i tak dobra, bo dużo smaku ma z patelni od ananasa), wymieszać przed samym podaniem.

4 komentarze:

  1. Wygląda genialnie! ja ostatnio jestem pracowym sałatkożercą więc na pewno się na nią skuszę :) wędruje do zakładek

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak, kurczak, ananas z grilla...same smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  3. same cuda i wierzę, że sałatka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście może być niezłe! Zapamiętam, bo szpinaku w ogródku jeszcze trochę jest :)

    OdpowiedzUsuń