wtorek, 23 sierpnia 2011

Pianka z kawą, murzynek z niespodzianką (albo i wieloma niespodziankami), zestaw obiadowy (czytać w odwrotnej kolejności)

Niezbyt słodkie, zdrowsze ciasto murzynkowe z kremem budyniowym


Pianka z kawą superstar



Pianka z kawą. Tak, to lubię najbardziej. W końcu wyposażyłam się w spieniaczkę do mleka. Tak naprawdę ostatnio za kawą nie przepadam ale pianka z kawą, to co innego. Mniam! A poniżej przepis na dzisiejszy wyjątkowo warzywny obiad i ciasto, które jadłam z pianką;)

Nie wiem, o co chodzi z tymi murzynkami, ale jak nigdy za nimi nie szalałam, to ostatnio mam ogromną na nie ochotę. I te zwykłe, i te z marchewką czy cukinią. Mniam mniam mniam!


Krem marchwiowo – porowy

  • dużo marchewek (powiedzmy, że kilogram)
  • 2 spore pory
  • 2-3 łyżki oliwy
  • mleko kokosowe lub śmietana
  • papryka ostra, tymianek, sól, pieprz, cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • mała śmietana 12% lub 18%

Pora pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać pokrojoną w niedbałe plastry marchew. Po chwili smażenia zalać wszystko wodą lub bulionem. Chociaż sama oliwa wystarczy, nie trzeba „dotłuszczać” tej zupy. Gotować do miękkości. Dodać przyprawy według uznani. Zmiksować na krem. Dodać mleko kokosowe lub kubeczek śmietany. Zagotować. Podawać. Może przed podaniem posypać koperkiem (oczywiście świeży byłby niezastąpiony)?


Placki cukiniowe najprostsze z prostych

  • 1 średni cukinia
  • 1 jajo
  • 5-6 łyżek mąki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej ryżowy (lub inny do smażenia)

Zetrzeć cukinię na grubych oczkach. Dodać jajo, przyprawy, mąkę. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju cienkie placki na złoty kolor.

Surówka z selera z prażonym słonecznikiem i jogurtem

  • 1 średni seler
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • garść słonecznika
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka cukru
  • kilka kropel octu winnego
  • tymianek (lub inne zioło), sól, pieprz

Selera zetrzeć na grubych lub średnich oczkach. Dodać cukier, pieprz, zioła, oliwę i ocet. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dorzucić do surówki. Krótko przed podaniem wymieszać z jogurtem. Można np. zrobić wersję pół na pół seler i marchewka albo seler z rodzynkami lub kawałkami ananasów czy startym jabłuszkiem

Niezbyt słodkie ciasto murzynkowe z kremem budyniowym
(czy pamiętam jeszcze z czego je zrobiłam?)
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki typu graham
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki musli (moje było domowe: m.in. płatki owsiane, pokrojone suszone figi, słonecznik, pokruszone suszone banany...)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 budyń np. o smaku śmietankowym albo czekoladowym
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady


Ciasto:
Połowę margaryny rozpuścić z miodem. Jak ostygnie dodać przyprawę do piernika, cynamon, kakao. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia i sodę, wbić jaja. Wsypać pół szklanki domowego lub domowego (home made) musli, mąkę typu graham i pszenną. Dodać mleko. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Krem:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu (teraz myślę, że lepiej byłoby z połowy mleka podanej na opakowaniu go zrobić). Ostudzony budyń zmiksować z połową kostki margaryny i cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić i stopniowo miksować z masą budyniową.

Ciasto przekroić na pół i przełożyć przygotowanym kremem. Schłodzić przez noc w lodówce, aby stężało.

4 komentarze:

  1. a ja dzisiaj zupna..wybieram więc zupkę krem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I obiadek i deser - aż się ciężko zdecydować:) Zagarniam oba dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko smakowite i kuszące;) podkradnę kilka placuszków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. same pyszności - latem nie wolno żalować sobie przyjemności :) ciasteczko zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń