poniedziałek, 18 października 2010

Ryż z cynamonowymi owocami i śmietaną

Proste, zwykłe nawet, ale czasem mamy ochotę na powrót do któregoś ze smaków, połączeń albo podróż do przeszłości. Ale patos. ;) Dla jesiennych i całorocznych łasuchów.



Składniki:
  • paczuszka (ok. 100g) lub dwie ryży
  • jabłko
  • 2 gruszki
  • brzoskwinia
  • cynamon
  • cukier kryształ
  • cukier puder lub łyżka miodu
  • mała śmietana 18%
  • sól

Przygotowanie:

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Owoce obrać, pokroić w kawałki (wg uznania) i z cukrem rozgotować na patelni lub w garnuszku (do całkowitego rozgotowania lub do czasu, gdy zostaną też małe kawałki owoców). Ostudzić „dżem”. Dodać trochę cynamonu (również wg uznania). Rozmieszać śmietanę najlepiej z cukrem pudrem lub dżemem. Na ciepły ryż wyłożyć owoce i polać go śmietaną.

Szmacznego ;) 


2 komentarze: