wtorek, 5 października 2010

Równowaga na talerzu (czyli sałatka z tuńczykiem i ziemniakami)

Nie pamiętam już chyba, kiedy zrobiłam ją pierwsz raz. Chyba to było któregoś lata… Najpewniej:) Wtedy wysyp warzystwa wszelkiego następuje, a najwięcej słodkich pomidorów czy fasolki. Był to też czas młodych ziemniaczków. Można wariować z tą sałatką w imię zasady CKL (co kto lubi). Dla mnie najlepiej smakuje z sałatą masłową, lodową, mieszanka sałat, którą można kupić w sklepach też ujdzie. Fasolka najlepiej świeża, ale puszkom nie mówię nie. Sos (powyższa zasada CKL). Proponuję albo sporządzić coś samemu albo wybrać jakiś gotowy sosik. Trzecia droga: podrasować samemu sosik kupiony  w imię kompromisu między dobrym i szybkim. Swoją propozycję sosikową podam w przepisie. 


Składniki
na ok. 4 porcje
  • główka sałaty masłowej
  • puszka fasolki (lub podobna ilość świeżej ugotowanej)
  • 10 średnich ziemniaków (najlepiej młodych, obrane, upieczone z rozmarynem, oliwą, ostrą papryczką albo ugotowane) 
  • 2 spore pomidory (sparzona skóra, jeśli ktoś woli) + kilka suszonych (opcjonalnie)
  • 2 ugotowane jaja (po połówce na głowę)
  • 1 ogórek surowy (opcjonalnie)
  • pół cebuli czerwonej pokrojonej w cieńkie piórka (opcjonalnie)
  • 2 puszki dobrego tuńczyka w kawałkach
  • sos (kilka łyżeczek oliwy, sok z cytryny, łyżka miodu, sól, pieprz, pokrojona natka pietruszki lub koperek świeży (¼ pęczka), 12 ząbki czosnku wyciśnięte, 3 krople sosu sojowego, trochę wody, 2 krople octu winnego (opcjonalnie)
Ziemniaki upiec (poprzedniego dnia wieczorem lub rano przed obiadem) w naczyniu żaroodpornym lub w folii aluminiowej z rozmarynem świeżym (najlepsza opcja) lub suszonym (może być też np. tymianek lub inne zioło, które lubicie), ostrą papryczką, łyżką oliwy/oleju. Porwać sałatę i ułożyć ją na talerzach. Na niej położyć ziemniaki pokrojone w spore kawałki (np. grube plastry), trochę fasolki, pomidory pokrojone w kawałki (większa kostka), trochę cebuli i kilka plasterków ogórka (opcja). Na to tuńczyk i połówka jajka pokrojona na cztery części na osobę. Polać wszystko sosem (wymieszać składniki podane w przepisie np. w małym słoiczku rano i zostawić w lodówce do przegryzienia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz